Choď na obsah Choď na menu
 


                               POSKYTOVANÉ   SLUŽBY

 

     Dňom 1.1. 2009 vstúpil do platnosti nový Zákon č. 448/2008 o sociálnych službách.

     V zmysle vyššie uvedeného zákona v ZSS „ Harlekýn“ sa poskytuje pomoc pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby, sociálne poradenstvo, sociálna rehabilitácia, ošetrovateľská starostlivosť, ubytovanie, stravovanie, upratovanie, pranie žehlenie, údržba, bielizne a šatstva, osobné vybavenie. Zabezpečuje sa výchova, utvárajú sa podmienky pre vzdelávanie, pracovnú činnosť, záujmovú činnosť a úschova cenných vecí.

    Sociálne služby v zariadení poskytujeme prostredníctvom odborných, obslužných a ďalších činností, ktoré vykonávajú kvalifikovaní zamestnanci.

     V našej práci vychádzame z individuálnych potrieb a možnosti prijímateľa sociálnej služby /PSS/, pričom pri svojej práci využívame všetky metódy, postupy špecialno-pedagogickej práce, tak aby sme pre prijímateľa sociálnej služby pripravili zaujímavý plán práce a jeho ďalšieho napredovania. Pokiaľ je to možné úzko spolupracujeme s rodinou prijímateľa  s cieľom zapojenia sa do nášho spoločného snaženia.

   Mimo taxatívne zákonom daných činnostiach snažíme sa pokračovať v celoživotnej úlohe rozvoja osobnosti PSS, otvoriť im nový svet skúseností, pocitov a názorov, konštruktívne využívanie voľného času, začlenenie sa do spoločnosti a osobných vzťahov.

duchonka-1.jpg

             

 

 

 

 

 

 

 

Pracovno-výchovná činnosť

    V našom zariadení je pracovno-výchovná činnosť realizovaná podľa plánov pracovno-výchovnej činnosti. 

     Každý PSS má vypracovaní individuálny plán. V zariadení pracujú štyri pracovno-výchovné skupiny.

     V spolupráci s ŠZŠ a praktickou školou v Topoľčanoch a Spojenou školu pod kalváriou zabezpečujeme poskytovanie vzdelávania pre našich PSS.

     Osobitný pracovno-výchovný úsek je  úsek AUTIZMU, ktorého cieľom je komplexná  celoživotná starostlivosť o PSS  s poruchou autistického spektra od útleho veku až po dospelosť zameranú na zlepšenie kvality ich života.

 

dazdniky.jpg

                  

 

 

    

 

 

 

 

Záujmová činnosť

     V našom zariadení pracujú dvakrát týždenne nasledovné záujmové krúžky:

 

-         Čajovňa

-         Práca s drevom a kovom

-         Práčovňa

-         Pohybové aktivity

-         Výtvarný krúžok

-         Pestovateľský krúžok

-         Práca s papierom

 

 Obrázok                                   Obrázok

 

Pracovné aktivity 

-         ergoterapia

-         pestovanie liečivých rastlín a ich spracovanie

-         tkáčska dielňa

-         domáce práce / úprava lôžka, obytnej miestnosti, spoločných priestorov/

-         pomocné práce v stravovacej prevádzke, práce v areáli zariadenia podľa

ročného obdobia

-         kuchynka – príprava jednoduchých pokrmov, koláčov na rôzne príležitosti

-         sebaobsluha

-         pomocné práce pri starostlivosti o imobilných kamarátov

 

 

      Obrázok      Obrázok

Rekreačno- rehabilitačná činnosť

 -        turistické vychádzky do blízkeho okolia,

-         rekondično-rehabilitačné pobyty /leto, jeseň, zima/,

-         návšteva plavárne a kúpaliska,

-         návšteva pošty, lekára,  kina, cukrárne, reštaurácie zameraná na zdokonalenie sebaobslužnej činnosti, nácvik orientácie ,sociálneho kontaktu a sociálneho správania v reálnom živote.

 

                        Obrázok              Obrázok

    Sociálne poradenstvo

    Tak ako ukladá zákon č.448/2008 Z.z o sociálnych službách zamestnanci poskytujú základné sociálne poradenstvo ako aj špecializované sociálne poradenstvo rodičom alebo zákonným zástupcom obyvateľov ako aj občanom, ktorí takúto službu potrebujú.

 

    Ošetrovateľská starostlivosť

    Zdravotnícki zamestnanci zariadenia zabezpečujú ošetrovateľskú starostlivosť našim PSS v zmysle platnej legislatívy. Vykonávame :

-         ošetrovateľskú rehabilitáciu, čím sa podieľame na prevencii porúch z imobility, realizujeme cielenú RHB – podľa Vojtu, Bobatha, hydroterapiu, masáže,

-         aplikujeme terapeutické celotelové  zábaly, alebo kúpele,

-         sledujeme psychický a fyzický stav obyvateľa,

-         identifikujeme potreby ošetrovateľskej starostlivosti obyvateľa a vykonávame uspokojovanie potrieb súvisiacich so zdravím, chorobou alebo umieraním,

-         cieľavedome vedieme obyvateľa a jeho rodinu k ošetrovateľskej starostlivosti s dôrazom na samostatnosť,

      -    dbáme na dodržiavanie zásad bezpečného prostredia  obyvateľa 

            a ochranu jeho intimity.

           Obrázok        Obrázok

 

Prijatie do zariadenia „HARLEKÝN“, Zariadenie sociálnych služieb Topoľčany (ZSS) 

    Prijímanie občanov do „HARLEKÝN“, Zariadenie sociálnych služieb prebieha v súlade so zákonom č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 445/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej zákon č. 448/2008 Z.z.) a podmienkami prijatia občanov do zariadenia sociálnych služieb NSK. 

     V ZSS sa poskytujú sociálne služby fyzickej osobe, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby a jej stupeň odkázanosti je najmenej V. podľa prílohy č. 3 uvedeného zákona. O odkázanosti na sociálnu službu v domove sociálnych služieb a v špecializovanom zariadení rozhoduje príslušný vyšší územný celok.

Žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu

     Žiadosti sa podávajú na Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja, odbor sociálnych vecí a zdravotníctva, ul. Rázusova 2/A, 949 01 Nitra, ktorý v zmysle cit. zákona na základe lekárskeho a sociálneho posudku vydá posudok a následne rozhodne o odkázanosti občana na jeden z uvedených druhov sociálnych služieb. Z toho dôvodu prikladáme vzor tlačiva, ktoré je potrebné vyplniť a doručiť na Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja v Nitre. Tlačivá sú k dispozícii na Úrade Nitrianskeho samosprávneho kraja, odbore sociálnych vecí a zdravotníctva, oddelení posudkových činností, ale aj v zariadení  „HARLEKÝN“, Zariadenie sociálnych služieb, ul. M. Závodného 2678/1, 955 01  Topoľčany.

Vzory tlačív :

  • Žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu 

/file/1567/ziadost_o_posudenie_soc_sluzbu_s_prilohami--ver2024_01.pdf

    Na základe vyššie uvedených dokladov vydá Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja „Posudok o odkázanosti na sociálnu službu“ a „Rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu“, ktoré doručí žiadateľovi.

    Po doručení posudku a po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia, občan vyplní tlačivo „Žiadosť o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby“ a doloží k nej nasledovné prílohy:

·        posudok o odkázanosti na sociálnu službu,

·        právoplatné rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu,

·        potvrdenie o príjme za predchádzajúci kalendárny rok,

·        doklady o majetkových pomeroch (čestné vyhlásenia),

·        posudok vydaný Úradom práce sociálnych vecí a rodiny na účely kompenzácie sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia (ak bol vydaný)

·        občiansky preukaz,

·        rodný list,

·        v prípade, že je žiadateľ pozbavený alebo obmedzený spôsobilosti na právne úkony doložiť aj:

-     právoplatné rozhodnutie o zbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony,

-         právoplatné rozhodnutie o ustanovení opatrovníka.

   Občan zašle vyplnenú „Žiadosť o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby“ spolu s prílohami na adresu: „HARLEKÝN“, Zariadenia sociálnych služieb, ul. M. Závodného 2678/1, 955 01  Topoľčany, alebo ju donesie osobne.

    Doručenú žiadosť o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby, ZSS posúdi a rozhodne v zmysle uvedených právnych predpisov. Ďalší postup prijatia občana závisí od toho či je v danom čase v zariadení voľné miesto, alebo je kapacita plne obsadená. V prípade plnej kapacity zariadenia, Žiadosť o zabezpečenie poskytovania sociálnej služby bude zaradená do Evidencie žiadosti. O zariadení do evidencie bude žiadateľ vyrozumený písomne.

Vzor tlačiva:

Žiadosť o zabezpečenie poskytovania sociálnej služby

/file/762/ziadost-o-poskytovanie-ss.docx

 

Úhrada za poskytované sociálne služby

     Výška úhrady za poskytované sociálne služby sa určuje v zmysle zákona č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách a v súlade so Všeobecným záväzným nariadením NSK č. 1/2014.