Choď na obsah Choď na menu
 


Rok 2020

14. 2. 2020

VIANOČNÉ   PEČENIE

Vianočné sviatky sú obdobím, na ktoré netrpezlivo čaká každý z nás.

V ZSS Harlekýn je dobrou tradíciou v predvianočnom čase pečenie vianočného pečiva. Rôznymi druhmi koláčikov sme prevoňali celé zariadenie, strávili sme spolu tvorivé dni, naladili sa na sviatočnú atmosféru Vianoc.

 

ĎAKUJEME 

Vianočné  sladké prekvapenie v podobe rozvoniavajúcich muffinov si pre našich PSS  pripravila aj tento rok p.Janka  Bobocká, za čo jej patrí veľké poďakovanie.

 

KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK

Dobrí  ľudia z celého Slovenska naplnili krabice od topánok maličkosťami, ktoré majú potešiť obyvateľov  ZSS  v predvianočnom období.  Aj naši obyvatelia zo ZSS ,,Harlekýn“ boli zapojení do tohto projektu.

Každý jeden PSS si rozbalil krabicu , v ktorej našiel niekoľko prekvapení.

Ďakujeme za obohatenie, spestrenie vianočného obdobia, za darčeky a kúsok Vášho srdca ukrytého v tomto projekte.   

Mikuláš

Naši  PSS sa tradične tešia na Mikuláša, ktorý pravidelne v decembri navštívi ZSS ,,Harlekýn“.

Malí či veľkí, všetci sme plní očakávaní, čím nás obdaruje. Tento krát  nás táto vzácna návšteva nečakane prekvapila počas pobytu vonku.

Tento rok sme zahájili  novú  tradíciu ,,Mikulášsky guláš ´´. Naši ujovia od rána prikladali do kotla a varili chutný guláš, a tak sme mali pohostenie pre  slávnu dvojicu.

 Mikuláš PSS pochválil, čert postrašil.  Balíčkami a ovocím  obdarili každého zúčastneného. O vitamíny v podobe ovocia sa postarali členovia Rádu maltézskych rytierov, za čo im ďakujeme.

Po skupinách sme sa s Mikulášom a jeho pomocníkom odfotili a zapriali si šťastné a veselé Vianoce.

ĎAKUJEME

Chceme sa poďakovať spoločnosti Lidl , ktorá vybrala naše zariadenie sociálnych služieb  ako príjemcu pomoci v  projekte  ,,Podeľ sa a pomôž“, ktorého podstatou je potravinová pomoc.  

 Od októbra tohto roku sa naši PSS tešia  každý týždeň  z potravín rôzneho druhu. Ďakujeme spoločnosti Lidl a jej všetkým zákazníkom .

 

Prechádzka lesom..................

     Medzi obľúbené aktivity prijímateľov sociálnych služieb „Harlekýn“ Topoľčany patrí túlanie sa prírodou najmä lesom. Po viac ako 3 mesačnom období, kedy z dôvodu COVID – 19 nemohli opustiť brány zariadenia v tomto týždni vyrazili na potulky lesom. Keďže správy z médií hlásili, že začínajú rásť huby , nelenili a vybrali sa do obľúbených hôr v okolí Duchonky a Nemečiek. Po viac ako štvorhodinovom  chodení, hora ich obdarila pekným úlovkom húb.  Posúďte sami. Tí prijímatelia sociálnych služieb, ktorých už nohy nenesú, tí sa postarali o spracovanie húb.

Máj, Máj, Máj zelený, pod oblôčkom sadený!

Mesiac máj sa vo všeobecnosti považuje za obdobie lásky a zrodu nového života. S týmto mesiacom sa spája stavanie Mája, ktoré  má svoju dlhoročnú tradíciu.  Aj v našom zariadení  túto tradíciu udržujeme. Už po štvrtýkrát  sa naši PSS stretli pri sadení májky.

Mládenci so spevom priniesli májku. Dievky si pripravili pestrofarebné stuhy, na vyzdobenie májky. O veselie sa postarali naši PSS, ktorí si k zdobeniu pustili rezkú, veselú muziku a spoločne si spríjemnili odpoludnie.

 

Obdobie karantény –Takto si tu žijeme!

     Od marca 2020 trávime čas v našom zariadení trochu inak . Z dôvodu pandémie akceptujeme a plníme epidemiologické opatrenia. Všetky aktivity realizujeme v zariadení, alebo v našom areáli. Venujeme sa svojim obľúbeným činnostiam, ktoré nás robia šťastnými. Staráme sa o naše zvieratká  ( andulky,  korytnačku ). Vysadili sme kvety, ktoré skrášľujú náš exteriér, na záhradke sme zasadili cibuľu, hrach, kukuricu, reďkovku, cviklu, cukety, uhorky... Pletieme košíky z pedigu, vypekáme koláče pri príležitosti sviatkov PSS, s obľubou hráme spoločenské hry ( najmä Človeče nehnevaj sa ). Keďže vonku je príjemné jarné počasie, zdržujeme sa väčšinou v areáli. Športové aktivity striedame s pracovnými činnosťami a relaxom. Tešíme sa na čas, kedy sa situácia upokojí a znovu budeme môcť tráviť čas aj s našimi blízkymi.

2. apríl – Svetový deň povedomia o autizme

     Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených Národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme. Aj naše zariadenie sa pripojilo k celosvetovej kampani Rozsvieť modrú, ktorá vychádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií  Autism Speaks. Jeho symbolom je modrá farba, teda farba komunikácie a ústredná farba celej kampane. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme a snaha pomôcť začleniť ľudí trpiacich autizmom do spoločnosti. Aj v našom zariadení sa niesol tento deň v modrých farbách – výzdoba, oblečenie i aktivity boli do modra.

KRÁŠLIME SI OKOLIE- výsadba muškátov

V žiadnej domácnosti, záhrade by nemali chýbať kvety, kvetinové záhony. Keď rozkvitnú, prinášajú  do našich príbytkov počas celej sezóny farebnosť, ale aj vône a hravosť.

Aj naši klienti si za pomoci zamestnancov, ako po iné roky, skrášlili svoje najbližšie okolie. Do črepníkov vysadili krásne ,farebné  muškáty, ktorými vyzdobili okná a terasy. Taktiež sme na výsadbu využili duté pne topoľa a vdýchli  im druhý život.

Takto vysadený exteriér  bude počas leta príjemným miestom na   relax, aktívne trávenie voľného času, miestom na stretnutia, rozhovory s kamarátmi.

 

KARNEVAL

,,Čo je tu dnes veľký bál ? A či dáky karneval ? Sprievod masiek krúži v kruhu, jedna maska strieda druhú. ´´

Takto presne to vyzeralo 19.02. 2020 u nás v ZSS Harlekýn . Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel silák, dáma ,čarodejnica, faraón, domino, športovci... To sa však naša jedáleň premenila na jednu veľkú karnevalovú párty. Nielen tanec, spev, ale aj súťaže vyčarili úsmevy na tvárach PSS. Bolo veselo, bolo fajn, a preto sa o rok tešíme zase, že sa aspoň na chvíľu prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy !  

Valentínske muffiny

Láska je zázrakom života. Lásku a priateľstvo potrebujeme k životu všetci, každý z nás si praje, aby bol milovaný a šťastný. Šťastie sa neraz ukrýva i v tých najmenších detailoch...

 Aj preto sme sa v našom zariadení rozhodli osláviť lásku a priateľstvo. Druhý februárový týždeň sa niesol vo valentínskom duchu. Na jednotlivých oddeleniach si PSS pripravili spoločné stretnutia pri káve a sladkých muffinkách, ktoré si upiekli. Okrem chutných muffín sa navzájom obdarovali srdiečkami, pekným slovom, piesňou a úsmevom.

Všetko najlepšie!

V mesiacoch január- február sa dožili životného jubilea naši dvaja PSS. Adriana oslávia 30 rokov a Juraj 40 rokov.

Oslávenci si pre svojich kamarátov s pomocou personálu pripravili občerstvenie. Podávali sa chlebíčky a narodeninová torta. Po srdečných gratuláciách nasledovala oslava s pochutením si na všetkých pripravených dobrotách.