Choď na obsah Choď na menu
 


Čo u nás nové - rok 2018

22. 11. 2018

DARUJ VIANOCE 2018

Pre nás výnimočný, pre iných všedný deň

 Je názov projektu, ktorý napísala naša kolegyňa Evka. Pripravila pre 5 obyvateľov prekvapenie v podobe zážitkov – pre nás bežných, pre nich nevšedných. Aké to boli?...Návšteva vianočných trhov a kúpa malého darčeka, posedenie v reštaurácii . Bol to darček v podobe zážitku, ktorý im  priniesol „výnimočný deň“, kedy mohli získať nové sociálne skúsenosti a zručnosti, zvýšilo sa ich sebavedomie, necítili sa iní, znevýhodnení, ukrátení o bežný život.

 

Vianočná melódia

 Vianočné prekvapenie v podobe nového CD prehrávača pripravila pani Alica pre Peťa. Z grantového programu Nadácie Orange „Daruj Vianoce“ na tento projekt získala 50 € . Nový CD prehrávač si našiel Peťo pod vianočným stromčekom, splnil sa mu jeho dávny sen o vlastnom rádiu a veľmi rád si ho hneď  aj vyskúšal.

 

Pomoc pre Janka

Pani  Janka pripravila prekvapenie  pre Janka. Finančný dar  vo výške 100 € bol použitý na zakúpenie nového ošatenia pre Janka. Z pridelených peňazí sa podarilo zakúpiť zimnú vetrovku,  prezúvky,  mikiny, tričká, boxerky a ponožky. Keďže Janko nedostáva často dary, z týchto darov mal neopísateľnú radosť.

 

Chceme byť online

Pani Jarka z finančného daru Nadácie Orange zakúpila dva tablety pre Simonku a Júliu.  Tablety im umožnia efektívne tráviť voľný čas, využijú ich aj  v procese edukačnom, rehabilitačnom, v rozvíjaní jemnej motoriky, koordinácie a všeobecnej orientácie.

 

Vianočný  darček

Pani Natália za získané finančné prostriedky z projektu Daruj Vianoce v hodnote 75 € zakúpila ošatenie pre 15 ročného autistického chlapca Vladka. Vladkovi zomrela mamička a otec sám nezvláda starostlivosť o autistického chlapca. Ošatenie mu zakúpila a odovzdala po vianočnej besiedke.

 

Tablet pre Zuzka

Pani Jarmila finančné prostriedky získane z projektu Daruj Vianoce v hodnote 79 € použila na zakúpenie tabletu pre Zuzku, 27 ročnú dievčinu s diagnostikovaným detským autizmom a mentálnou retardáciou. Tablet Zuzka odovzdala po vianočnej besiedke a spoločne si potom vo voľných chvíľach vypočuli vianočné koledy a zahrali sa hry.

Šaty pre Viktora

Pani  Katarína získané finančné prostriedky z projektu Daruj Vianoce v hodnote 100.-€ použila na zakúpenie zimného ošatenia pre Viktora , ktoré mu odovzdala pri vianočnom stromčeku. Viktor svojim obvyklým prejavom na darček zareagoval.

Vianočná besiedka

V rýchlom slede dní nášho uponáhľaného sveta prichádza čas Vianoc. Čas sviatočný, čas výnimočný, čas priam zázračný, ktorý tok behu trochu spomalí.

V tomto predvianočnom čase  sa  v našom zariadení každoročne stretneme pri rozsvietenom vianočnom stromčeku. Obyvatelia   zariadenia  si  pripravili nádherné pásmo vianočných piesní, kolied, vinšovačiek, scénok, či tanca. Hovorené slovo sa striedalo so spevom a tancom, zneli vianočné vinše, scénky o narodení Ježiška a  tance od výmyslu sveta na rôzne hudobné žánre. Obyvatelia si za svoje úsilie a šikovnosť zaslúžili obdiv a veľký potlesk od vďačných divákov. Atmosféru umocňovala vianočná výzdoba a vôňa napečeného vianočného pečiva. 

Vianočné tvorivé dielne

  Vianočné sviatky sú obdobím, na ktoré netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro nás napĺňa pocitmi šťastia, pohody a harmónie. 

   Stalo sa už dobrou tradíciou, že v tomto predvianočnom čase si pozývame do priestorov nášho zariadenia kamarátov zo  ZSS  v pôsobnosti NSK, aby sme spolu strávili krásne tvorivé dopoludnie. A tak sa dňa 12.12. 2018  v priestoroch nášho zariadenia uskutočnil už XI. ročník Vianočných tvorivých dielní. Obyvatelia jednotlivých zariadení sa vystriedali   pri pečení vianočného pečiva a zhotovovaní vianočných dekorácií. Stretnutie sme zakončili chutnou kapustnicou a posedením pri káve a napečených koláčikoch.

MIKULÁŠ 

 Mikuláš je prvou predzvesťou vianočných sviatkov. Už tradične chodí medzi deti a rozdáva im sladkosti.

 Inak tomu nebolo ani 6. decembra, keď v  dopoludňajších hodinách zavítal aj so svojím sprievodom do Zariadenia sociálnych služieb Harlekýn v Topoľčanoch, aby potešil  našich obyvateľov.     Okrem radosti, sladkých balíčkov  priniesol Mikuláš do nášho zariadenia aj atmosféru blížiacich sa Vianoc a slávnostne nám rozsvietil vianočný stromček.     

KRÁĽOVNA  JESENE   - JESENNÉ DEKORÁCIE

     Dňa 15.11. 2018 vládla v ZSS Harlekýn tvorivá nálada. Prijímatelia sociálnych služieb sa  v jedálni zariadenia stretli  na jesenných tvorivých dielňach. Jeseň ako najpestrejšie ročné obdobie nám poskytlo množstvo  nápadov, ako si skrášliť svoj interiér.

     Pod rukami našich klientov sa papier, listy, kvetináče, slamené klobúky, hranoly dreva, polystyrénové gule, zmenili na zvieratá ako  ježkov i húsenicu, tekvičky, stromy a rôzne jesenne dekorácie. Po práci sme si urobili malú výstavu a jesennými dekoráciami skrášlili chodby zariadenia.

Folklórne dopoludnie spevu a tanca

Ľudové umenie a  kultúru našich predkov si pripomenuli účastníci Folklórneho dopoludnia spevu a tanca 11.10.2018 v priestoroch ZSS „Harlekýn“ Topoľčany. Účastníci z desiatich ZSS v pôsobnosti NSK si v prvej časti za doprovodu harmoniky a gitary zaspievali  ľudové piesne, zatancovali na ľudovú nôtu, alebo si ľudovými ornamentami vyzdobili drevenú debničku. V druhej časti  reprezentanti jednotlivých zariadení vystúpili so svojim programom, ľudové piesne striedali ľudové tance navzájom prepojené hovoreným slovom. Vystúpenia boli  nápadité, hodnotné, účinkujúci boli odmenení dlhotrvajúcim potleskom a upomienkovým darčekom. Folklórne dopoludnie sme ukončili spoločným tancom.

Záhradné špeciality

Leto je už nenávratne za nami a po dlhých, teplých a slnečných dňoch sa k slovu hlási jeseň. Jeseň nie je len ulica plná opadaného lístia, ale je to obdobie, keď v našich záhradách dozrieva úroda. Ovocné stromy, ešte predtým, ako úplne stratia svoju bohatú zelenú korunu, nám odovzdajú svoje plody.

Aj na našich ovocných stromoch sa urodili voňavé a šťavnaté jablká, hrušky, v záhrade farebné cukety.  Spolu s našimi PSS sme sa rozhodli tieto dary jesene premeniť do chutných pokrmov. Na jednotlivých oddeleniach zavládol pracovný ruch. Všetci chystali misy na cesto, plechy na pečenie, iní  vyobliekaní v zásterách, krájali ovocie, miešali rôzne cestá, krémy. Do práce sa zapájali všetci klienti a za pomoci asistentov a ergoterapeutov vytvárali rôzne kreácie zákuskov a koláčov.

Po chvíli sa už zariadením niesla sladká vôňa jabĺk ,hrušiek ,sliviek a cuketových  placiek.

Prvá skupina sa rozhodla pripraviť jablkovú štrúdľu. PSS sa ukázali ako zruční kuchári pri strúhaní jabĺk a príprave plnky. Na autistických oddeleniach pripravovali slivkové a hruškové koláče . Po vypracovaní cesta a vyliatí na plech, klienti ukladali na cesto nakrájané ovocie, sypali posýpky. Dlhé čakanie počas pečenia si krátili stolovými hrami, spievaním detských piesní a pod

Na oddelení dospelákov, kde už máme šikovných kuchárov, z cukety pripravili chutné placky. Pri čistení, strúhaní cukety i smažení placiek pracovali takmer samostatne, potrebovali len slovné usmernenie.

Po vychladnutí sme koláčiky naporciovali a časť sme rozniesli po druhých oddeleniach. Všetky pripravené maškrty nielen dobre voňali a vyzerali, ale hlavne všetkým chutili.

Výlet do Bratislavy

 Dňa 11.9. 2018 päť  PSS  zo ZSS Harlekýn navštívilo naše hlavné mesto Bratislavu. Bratislava nás privítala najskôr zamračeným počasím, ktoré sa v priebehu dňa  vylepšilo .

Pre všetkých to bola prvá návšteva hlavného mesta .Prehliadku sme začali na Bratislavskom hrade, následne sme sa presunuli pred budovu parlamentu. Z hradieb sa nám naskytol pekný pohľad na mesto, Dunaj, most SNP. Potom sme sa presunuli do historickej časti mesta ,kde sme videli  Michalskú bránu ,Rolandovu fontánu, Primacionálne námestie, divadlo. Deň sme zakončili prechádzkou po nábreží Dunaja a chutným obedom.

REKONDIČNO – RELAXAČNÝ POBYT DUCHONKA

V dňoch 21. – 23.8. 2018  sa devätnásť  PSS zo ZSS „ HARLEKÝN“ zúčastnilo rekondično – relaxačného pobytu na Duchonke v chatovej osade JONAQ. Pobyt sme mohli realizovať už po piatykrát vďaka rodičovskému združeniu pri ZSS „HARLEKÝN“. Rodičovské združenie tak umožnilo našim  PSS prežiť 3 dni plné aktívneho pohybu v objatí prírody. Horúce slnečné dni sme strávili zväčša v bazéne, kde niektorí PSS relaxovali, iní sa učili plávať, šantili,  tešili sa z príjemného osvieženia vo vode.. Po večeroch sme sa venovali prechádzkam ,športovým a  spoločenským aktivitám, pri ktorých sa utužovali priateľstvá. Pobyt sme ukončili tradičnou opekačkou a posedením pri táboráku.

Domov sme sa vrátili spokojní,  plní nových zážitkov, na ktoré budeme dlho spomínať.

Všetko najlepšie!

Tak ako po iné roky i tento rok sa v  posledný júnový týždeň konala v ZSS Harlekýn veľká oslava. Mnoho našich PSS oslavuje práve v letných mesiacoch narodeniny a meniny ,a preto spoločne trávime odpoludnie plné zábavy a maškrtenia.

Občerstvenie si  s pomocou personálu pripravili samotní oslávenci. Podávali sa špeciality z grilu- grilovaná cuketa, voňavé špekáčiky, slaninka so zeleninovým šalátom a záver patril chutným koláčom.

Po ochutnaní všetkých dobrôt nasledovala zábava, spev striedali spoločenské hry. Posedenie sa vydarilo o čom svedčila dobrá nálada všetkých zúčastnených.

Máj, Máj, Máj zelený, pod oblôčkom sadený!

Stavanie Mája má  dlhú tradíciu, a preto sme sa  aj v našom zariadení rozhodli túto tradíciu oživiť. Už druhý rok sa naši PSS stretli na dvore pri sadení májky.

Mládenci priniesli májku, dievčence si pripravili pestrofarebné stuhy, ktorými ju  vyzdobili.  Keď sa májka začala stavať, všetkým veselo hrala harmonika. Do tanca a spevu všetkým hral na harmonike Lukáš Bago - zmes ľudových piesní.

Veru bolo nám veselo - pod májom zeleným.

 

KRÁŚLIME  SI  OKOLIE - JARNÉ  UPRATOVANIE

Na jeseň minulého roku sa začali rekonštrukčné práce v našom areáli, na jar boli ukončené. Staré ,hrboľaté  chodníky nahradila zámková dlažba. Po prácach zostal  areál zničený  a bola potrebná jeho úprava.

Zamestnanci sa spolu s PSS pustili do úpravy a krášlenia svojho okolia. Spoločne sme upravovali terén, zbierali kamene, siali trávu, upravovali záhony, sadili muškáty, ktoré zdobia terasy a okná zariadenia.  Náš areál ,ktorý PSS využívajú na relax a aktívne trávenie voľného času, tak dostal nový šat.

 

VEĽKONOČNE TVORIVÉ DIELNE

Po zimných mesiacoch prichádza obdobie jari a s nim spojené  Veľkonočné sviatky. Dňa 20. marca sa v našom zariadení konalo tvorivé odpoludnie pod názvom „Veľkonočné dekorácie“.

Jedáleň sa zmenila na kreatívnu a umeleckú dielňu. Pri jednotlivých stoloch zavládla tvorivá aktivita- maľovalo sa, strihalo, lepilo, tvorilo z prírodných materiálov....Každý sa na chvíľu stal umelcom. Výkresy ,farebné papiere, vatové tampóny, polystyrénové gule...,sa začali meniť na  kuriatka, zajačiky, veľkonočné vajíčka a  jarné obrázky.

Výsledkom nášho úsilia boli nápadité a jedinečné veľkonočné dekorácie, ktoré skrášľujú priestory nášho zariadenia.

 

  

KARNEVAL 2018

Dňa 28. februára 2018 sa konal v ZSS Harlekýn tradičný karneval. Nádherne vyzdobené priestory jedálne sa zaplnili tými najoriginálnejšími maskami. V zariadení zavládla veselá karnevalová atmosféra.

Karneval začal promenádou masiek. Každý sa predstavil za koho sa dnes zmenil, pod akou maskou sa ukrýva. Aj keby ste hľadali celé hodiny, najkrajšiu masku by ste určite nenašli.  Následne sme sa všetci nechali unášať vírom tanečnej zábavy. Ako sa na správny karneval patrí, nechýbali ani súťaže, kde si  mali možnosť zmerať svoje sily v dvoch súťažných disciplínach.

 Karneval s vydaril, všetci sme zažili zábavné dopoludnie plné tanca, smiechu a dobrej nálady. Už teraz sa veľmi tešíme na budúcoročný karneval.