Choď na obsah Choď na menu
 


Čo u nás nové - rok 2016

6. 7. 2016

DARUJ VIANOCE 2016

Trampolína pre Moniku

Projekt bol venovaný Monike, ktorá trpí detským autizmom. Monika prejavuje najväčší záujem o pohybovú terapiu na trampolíne a preto  sme ju obdarovali trampolínou.  Cvičením  na tampolíne aktívne trávi voľný čas.   Trampolína bola Monike odovzdaná  počas vianočnej besiedky.

Chceme sa páčiť

Simona a Júlia sú dve slečny   v pubertálnom veku.. V čase dospievania začínajú oveľa viac vnímať svoj vzhľad. Preto sme sa rozhodli splniť im v predvianočnom čase jeden malý sen, navštíviť kozmetický a kadernícky salón. Očakávaným prínosom projektu bolo väčšia samostatnosť, zvýšenie sebavedomia mladých ľudí s mentálnym postihnutím a ich nezávislosť od druhých v oblasti sebaobsluhy a starostlivosti o svoj zovňajšok.


Vianočný relaxačný vak
Zakúpením a darovaním troch rehabilitačno  - relaxačných sedacích vakov a relaxačných CD sme  potešili Petra a jeho kamarátov.
Týmto Vianočným darčekom sme im vytvorili priestor na  spoločné relaxovanie a zmysluplnému tráveniu  voľného času. 


Spoločné chvíle s úsmevom

Spoločenské hry a nové CD pod vianočným stromčekom potešili 11 klientov, ktorí vianočné sviatky trávili v zariadení, mimo svojich domovov. Zabudnúť na neľahký osud im pomohlo práve spoločné hranie nových  spoločenských  hier  a počúvanie hudby od ich obľúbených autorov.


Vianočné prekvapenie pre Robka

Vianočné prekvapenie bolo určené  Róbertovi. Podobne ako jeho rovesníci i on sa chce páčiť, mať pekné veci .No s jeho príjmom si to nemôže dovoliť. Jeho šatník pozostáva zo starých a darovaných vecí.Za poskytnuté finančné prostriedky mu bolo zakúpené nové ošatenia. Darček mu urobil radosť a v novom oblečení sa cítil príjemne a vyzeral dobre.

Prekvapenie pre kamarátov

Desať klientov ZSS Harlekýn sa rozhodlo prípravou vianočného pečiva spríjemniť vianočné sviatky 20 kamarátom, ktorí najkrajšie sviatky v roku strávili v zariadení, mimo rodiny. Za poskytnuté finančné prostriedky nakúpili suroviny na prípravu vianočného pečiva.Za pomoci terapeutov pripravili 8 druhov koláčikov. Deň pred Vianocami s pripraveným vianočným pečivom obdarovali kamarátov na druhých oddeleniach v zariadení. Napečené vianočné pečivo si potom vychutnávali pri štedrovečernom stole a počas celých vianočných sviatkov.

Vianočné tvorivé dielne

Z grantového programu Nadácie Orange „Daruj Vianoce“ sme cez tento projekt získali 150€ na nákup výtvarných a kreatívnych pomôcok pre Vianočné tvorivé dielne. ZSS“ Harlekýn“ Topoľčany pripravilo 13.12.2016 pre 20 ľudí s mentálnym postihnutím zo ZSS v pôsobnosti NSK stretnutie na Vianočných tvorivých dielňach – darčekmi, ktoré tu vytvorili, potešili svojich kamarátov v rôznych ZSS.

Vianočné prekvapenie

 Vianočné prekvapenie v podobe nového CD prehrávača pripravila pani Natália pre Mária, jedného z obyvateľov  Úseku autizmu v ZSS“Harlekýn“ Topoľčany. Z grantového programu Nadácie Orange „Daruj Vianoce“ na tento projekt získala 60 € . Nový CD prehrávač si našiel Mário pod vánočným stromčekom a veľmi rád si ho aj vyskúšal.

Vianočná besiedka

V rýchlom slede dní nášho uponáhľaného sveta prichádza čas Vianoc. Čas sviatočný, čas výnimočný, čas priam zázračný, ktorý tok behu trochu spomalí. V tomto pred vianočnom čase  sa  v našom zariadení každoročne stretneme pri rozsvietenom vianočnom stromčeku a zabávame sa navzájom na programe – hovorené slovo strieda  spev, tanec či zaujímavo stvárnená rozprávka. Na  záver vianočnej besiedky zaznela najkrajšia vianočná pieseň –Tichá noc a zaželali sme si šťastné a veselé Vianočné sviatky.

Vianočné tvorivé dielne

     Vianočné sviatky sú obdobím, na ktoré netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro nás napĺňa pocitmi šťastia, pohody a harmónie. Stalo sa už dobrou tradíciou, že v tomto predvianočnom čase si pozývame do priestorov nášho zariadenia kamarátov zo  ZSS  v pôsobnosti NSK, aby sme spolu strávili krásne tvorivé dopoludnie pri pečení vianočného pečiva a zhotovovaní vianočných dekorácií. A tak sa dňa 13.12. 2016  v priestoroch nášho zariadenia uskutočnil už 9. ročník Vianočných tvorivých dielní. Tohtoročné Vianočné tvorivé dielne sa nám podarilo realizovať aj vďaka finančným prostriedkom, ktoré sme získali prostredníctvom projektu z Nadácie Orange „Daruj Vianoce“.

Mikuláš

Dňa 5.12.2016 nastal opäť vytúžený príchod štedrého strýčka Mikuláša. Neobišiel ani naše zariadenie a v sprievode pomocníka čerta prišli s bohatou nádielkou a obdarili všetkých klientov. Okrem sladkostí priniesol Mikuláš do nášho zariadenia aj atmosféru blížiacich sa Vianoc, slávnostne rozsvietil náš vianočný stromček.

Jesenné tvorivé dielne – Tekvičkovanie

     Jesenné obdobie sa automaticky spája so zberom úrody, upratovaním v záhrade. Aj my sme si pozbierali úrodu tekvíc a tekvičiek a všetci sme sa stretli  pri „jesenných tvorivých dielňach“. Dňa 25.10. 2016 vládla v ZSS Harlekýn už od rána tvorivá nálada. Prebiehali posledné prípravy, kontrola surovín, materiálu a náčinia na naše tvorivé dielne. Prepuklo to po obede, keď sme sa stretli v jedálni pri tvorení. V hlavnej úlohe boli tekvice. V jedálni to vrelo ako vo včeľom úli. Naši PSS spolu s terapeutmi a asistentmi pracovali na svojich výtvoroch. Či to bolo vyrezávanie tekvíc, výroba postavičiek, svietnikov ale aj maľovanie tekvičiek na výkresy a výroba zvieratiek. Bola to neskutočná plejáda nápadov, farieb a tvarov. Po zaslúženej práci sme sa odfotili pri svojich výrobkoch, ktorými sme potom vyzdobili chodby nášho zariadenia.

REKONDIČNO – RELAXAČNÝ POBYT DUCHONKA

V dňoch 23 – 25.8. 2016  sa devätnásť  PSS zo ZSS „ HARLEKÝN“ zúčastnilo rekondično – relaxačného pobytu na Duchonke v chatovej osade JONAQ. Pobyt sme mohli realizovať už po tretíkrát  vďaka rodičovskému združeniu pri ZSS „HARLEKÝN“. Rodičovské združenie tak umožnilo našim  PSS prežiť 3 dni plné aktívneho pohybu v objatí prírody. Krásne slnečné dni sme strávili turistickými vychádzkami ,športovými aktivitami, zberom húb a šantením v bazéne. Po večeroch sme sa venovali športovým a spoločenským aktivitám, pri ktorých sa utužovali priateľstvá. Pobyt sme ukončili tradičnou opekačkou a posedením pri táboráku.

Domov sme sa vrátili spokojní,  plní nových zážitkov, na ktoré budeme dlho spomínať.

Všetko najlepšie!

Tak ako po iné roky i tento rok sa v  posledný júnový týždeň konala v ZSS Harlekýn veľká oslava. Mnoho našich PSS oslavuje práve v letných mesiacoch narodeniny a meniny ,a preto spoločne trávime odpoludnie plné zábavy a maškrtenia.

Občerstvenie si  s pomocou personálu pripravili samotní oslávenci. Najskôr sa podával kotlíkový guláš, potom nasledovali špeciality z grilu- grilované šampiňóny, cuketa, voňavé špekáčiky a záver patril chutným koláčom.

Po ochutnaní všetkých dobrôt nasledovala zábava, spev striedali spoločenské hry. Posedenie sa vydarilo o čom svedčila dobrá nálada všetkých zúčastnených.

 

Cuketoví masterchefovia

Slnečný pred prázdninový deň  sme v ZSS „Harlekýn“ v Topoľčanoch spestrili prípravou skvelej dobroty a to  cuketových  placiek. Hlavná a dôležitá surovina bola vypestovaná našimi obyvateľmi. Keďže tuto aktivitu sme nerobili prvý krát, ale už tretí  rok, naši obyvatelia  vedeli ako sa má cuketa ošúpať, dávali si už väčší pozor na svoje prsty pri drhnutí cukety, opatrne krájali cibuľku a spomenuli si aj na všetky prísady, ktoré potrebujeme na dobré placky. Pridali sme aj veľmi chutné prísady slaninku a špekáčiky, ktoré dodali plackám zaujímavú a labužnícku  chuť.  Placky robili  naši obyvatelia ako profesionálni masterchefovia  a išlo im to od ruky. Vôňa, ktorá sa šírila celým zariadením bola taká úžasná, že sa všetkým zbiehali slinky.

 Mladí mastechefovia sa so svojimi plackami podelili aj s ostatnými kamarátmi, ktorí sa kuchtenia  nezúčastnili. Na záver sa všetci zhodli, že sú to tie najlepšie cuketové placky „ Dobrú chuť!“

DETI    DEŤOM

Pri príležitosti dňa detí k nám zavítali kamaráti zo základnej školy v Ludaniciach. Priniesli so sebou umelcov, ktorí sa nám predstavili dramatizáciou rozprávky  ,, O Polepetkovi “ . Vtipný príbeh navodil veselú náladu.Naše spoločné stretnutie sme zakončili sladkým prekvapením v podobe torty, ktorú priniesli žiačky zo základnej školy z  Ludaníc.

OSKAR 2016

Dňa 26.mája 2016 sa  naše  zariadenie zúčastnilo prehliadky dramatickej tvorby klientov zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja - „OSCAR  2016“.

Štrnásť zariadení sa predstavilo so svojimi nacvičenými programami . Naše zariadenie zdramatizovalo rozprávku  „O Jabĺčku“.  V rozprávke prepojili slovo s tancom, hercov s bábkami. Výkony hercov pozorne sledovala odborná porota, ktorá na záver podujatia udelila  ceny pre jednotlivé zariadenia. Naše zariadenie si domov odnieslo cenu najcennejšiu- putovnú sošku OSKARA.

Májová diskotéka
 

Mesiac máj sa nesie v znamení tanca a zábavy v podobe Majálesov. Aj v našom zariadení sme si v posledný deň mesiaca máj  všetci stretli na veselej diskotéke.

Zatancovali sme si na rôzne hudobne žánre – moderné hity striedali ľudové piesne, takže si každý z nás našiel to svoje. Tancovačku sme si spestrili aj „stoličkovým tancom“ – tam si spolu zasúťažili klienti aj zamestnanci a bol to „riadny boj.“ Diskotéka  to bola roztancovaná a  veselá, plná zábavy a smiechu, ani  sa nám veru nechcelo skončiť, ale v najlepšom vraj treba prestať. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie pri hudbe a tanci.

FAREBNÉ MOTÝLE...

Začalo sa  obdobie jari. Prítulné vločky sa rozplynuli v mesačnom svite, zasnené stromy sa prebúdzajú a zalievajú svoje konáriky bielymi kvietkami  a púčikmi. Už počuť bzukot včiel a vo vetre opäť lietajú pestrofarebné motýle......

Dňa 26. apríla sa jedáleň v ZSS Harlekýn premenila na lúku lietajúcich motýľov . Spoločne sme tvorili motýle z rôznych materiálov. Pod rukami našich PSS vznikali naozaj krásne výrobky. Všetci boli nadšení. Na ich tvárach bola vidieť radosť so spoločne vytvorených  motýľov. Ich pestrofarebnosť bola dôkazom toho, že fantázii sa medze nekladú.

PEČIEME  MUFFINY

V dňoch 18.- 20.4.2016 sa chodbami zariadenia ZSS Harlekýn šírila vôňa muffín. PSS si na jednotlivých oddeleniach obohatili svoje praktické zručnosti a skúsenosti pri príprave jedál. 

Oblečení v zásterách a vyzbrojení kuchynským náradím sa so zapálením pustili do práce. Najskôr si za asistencie zamestnancov pripravili cesto, ktoré následne nalievali do pripravených košíkov. Nevedeli sa dočkať chvíle, kedy budú môcť ochutnať svoje voňavé dielo. Muffiny sa všetkým vydarili, nielen krásne voňali a vyzerali, ale aj výborne chutili. 

Veľkonočné tvorivé dielne

Veľkonočné sviatky sú obdobím, na ktoré sa všetci tešíme, pretože po chladných zimných mesiacoch prichádza jar. Príroda sa prebúdza a slnko do našich domovov prináša novú energiu.

 Dňa 21. marca sa v ZSS Harlekýn v Topoľčanoch konalo tvorivé odpoludnie pod názvom „Veľkonočné tvorivé dielne“. Jedáleň sa zmenila na kreatívnu a umeleckú dielnu našich PSS, kde sa každý z nich stal na krátky čas tvorivým umelcom. Spoločne sme tvorili a zhotovovali  symboly jari - kuriatka, zajačiky, veľkonočné vajíčka, jarné kvety a rôzne veľkonočné dekorácie, ktoré budú skrášľovať naše zariadenie.

„Oslavujeme spolu, pripravme si pohostenie „

Dňa 15.03.2016 ZSS „Harlekýn“ Topoľčany usporiadalo akciu s názvom “ Oslavujme spolu /pripravujeme jednohubky/ ”.
Naša jedáleň sa v toto marcové odpoludnie na chvíľu zmenila na kuchyňu našich klientov. Pri každom stole sa usilovne pracovalo so všakovakými potravinovými surovinami a za pomoci kuchynského náradia akými boli nožík, strúhadlo, lis na cesnak ... sme spoločnými silami vykúzlili nátierky od výmyslu sveta.
Popri tvorení chutných jednohubiek sme sa nielen výborne zabávali, ale aj zdokonaľovali v zručnosti s jednoduchým kuchynským náradím. Keďže všetky jednohubky vyzerali lákavo, tak sme si  vzájomne medzi sebou samozrejme aj zopár vymenili. Naše kulinárske prvotiny,  sme  na olovrant pekne  zjedli.

Oslávme spolu MDŽ

Dňa 8.3.2016 ZSS Harlekýn usporiadalo tvorivo-spoločenské stretnutie  „Oslávme spolu MDŽ“. Akcie sa zúčastnili štyri pozvané zariadenia-  ZSS Harmónia Horné Štitáre, ZSS V Kaštieli Horné Obdokovce, ZSS Benefit  Ľudovítova, ZSS Clementia Kovarce.

Najskôr sme sa pustili do prípravy občerstvenia .Každé zariadenie pripravilo iný druh nátierky, z ktorého následne tvorili judnohubky. Nechýbal ani dezert v podobe pudingovo- ovocného pohára. Spestrením akcie bola názorná ukážka prípravy  miešaných nápojov ,spojená s ich ochutnávku. Na  záver, v príjemnej atmosfére, nasledovalo pohostenie a utužovanie priateľstiev.

Karneval

„Hurá je to tu, radujú sa všetci, prišiel opäť k nám Harlekýnsky karneval. Rýchlo masky von, nabok všetky veci, dnes tu nie je nik, kto by v kúte stál...“

24.2.2016  sa PSS v ZSS Harlekýn  dočkali dlho očakávaného dňa. A veru bolo sa na čo tešiť! Veselá karnevalová atmosféra, ktorá zavládla v tento deň v našom zariadení bola plná farieb, neuveriteľne krásnych a nápaditých masiek, no najmä nachýbala dobrá nálada, hudba a tanec.

Po úvodnej promenáde masiek prišlo predstavovanie. Každý sa predstavil za koho sa dnes zmenil, pod akou maskou sa ukrýva. Všetci si spoločne zatancovali a na rozprúdenie dobrej nálady si zahrali veselé hry.Aj keby ste hľadali celé hodiny, najkrajšiu masku by ste určite nenašli. Všetky boli prekrásne.

POĎ SA HRAŤ!

V zariadení sociálnych služieb „Harlekýn“ v Topoľčanoch sa dňa 17.2.2016 konalo  spoločné stretnutie PSS pri spoločenských hrách pod názvom „ Poď sa hrať“.

Svoje sily si zmerali v  človeče nehnevaj sa, pexese , domine, klobúčiku hop a rôznych konštrukčných  hrách.

Všetci zúčastnení sa cítili veľmi dobre ,počas spoločného stretnutia vládla dobrá nálada.